Ny klänning efter ett mönster från 1952

Till min egen olycka - eller i alal fall min plånboks - så har jag registrerat mig så att jag får hem nyhetsbrev från Vogue-Buttericks-McCall, dvs ett av de stora symönsterbolagen. Och så får jag reda på när de har reor, och så kan jag inte låta bli att beställa mönster från deras återutgivning av äldre mönster från 40- och 50-talen. Detta är i och för sig något som bara hänt två gånger, men eftersom jag bara varit registrerad där i tre månader känns det ändå som rätt  ofta.

Som den som följer den här bloggen vet så brukar jag vanligen inte använda färdiga mönster utan brukar göra mina egen, ibland med hjälp av att snegla på hur bitarna ser ut på de där översiktsbilderna som finns på baksidan av symönster. Sen jag började sy på allvar har jag alltid tyckt att det är lättare att konstruera ett mönster som passar min kropp än att anpassa ett köpt mönster, men ibland har de köpta mönstren en design som jag har svårt att få till på egen hand.

Som det här mönstret från 1952, där det är spännande knäppningsanordningar och band som lindas omlott om livet.

Bild från Butterick/McCall, här.

Mönstret fungerade faktiskt ganska bra, jag behövde göra det lite rakare i axlarna, men annars funakr det, även om jag ska försöka göra framstycket lite större precis där bröstet är som bredast nästa gång, för även om jag inte har 115 cm bystmått som det påstods att mönstret var gjort för så var alltför stor del av vidden placerad någon annanstans än på frmasidan där brösten är. Detta beror som ni säkert vet på att både konfektion och symösnter utgår från att man har A-kupa och har man då istället F-kup får man se till att fixa och trixa lite för att få det perfekt. Eftersom det är en modell där man delvis justerar vidden med två tygremsor som lindas runt midjan blev dock passformen helt okej.

Här är en bild ute i solen:


Och en inne


Tyget är bomull och under klänningen har jag en knäkort tyllunderkjol.


Kommentarer
Postat av: Isis

Ursöt! Klär dig verkligen!

2011-07-16 @ 21:37:47
URL: http://fortieswardrobe.blogspot.com/
Postat av: Evis

Tack!

2011-07-16 @ 21:40:35
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Mona

Supersnygg!

2011-07-16 @ 22:27:05
Postat av: Monika

Den blev ju jättebra!

2011-07-17 @ 08:16:10
Postat av: Älvan

Så fin den blev! Får mig att vilja göra en variant i bomull (en hellång variant i siden och chiffong är ju inte så användbar...).

2011-07-17 @ 12:35:51
URL: http://aelvan.wordpress.com
Postat av: Johanna

Jätte fin klänningsmodell, blev verkligen super bra.

Följer din blogg & blir inspirerad att skapa mina egna klänningsmönster anpassade efter mina mått.

2011-07-17 @ 17:40:13
Postat av: Anna | Mormor hade stil

Snyggt och fräscht för sommaren! Jag gjorde den hellång i svart och rosarutigt siden (bilden på min presentation i bloggen) för något år sedan. Har tyvärr inte varit på bal sedan dess och fått användning för den, så kanske att jag borde sy en kortare variant också!

2011-07-17 @ 21:32:53
URL: http://www.mormorhadestil.se
Postat av: Annaa M

Det ser ut som om klanningen pa monsterbilder ar delad mitt fram pa livet medan din ar hel. Stammer det? Snyggt med draperingarna eller vad man ska kalla det, men det kanns som om det ar mycket tyg just nedanfor ringningen och over bysten. Kan vara en synvilla.

2011-07-19 @ 12:30:05
Postat av: Evis

Den är precis som mönstret, min är också delad, men sömmen döljs bland ränderna.

Just över bysten är det faktiskt för lite tyg, det är precis så att den täcker bysten. Teckningen är förstås idealiserad, men om man följer länken kan man se uppsydda versioner och där ser man att den absolut inte är gjord för någon med stor byst. Om jag ska göra den igen får jag fundera på hur jag ska ändra mönsterdelarna på bästa sätt för att ge mer utrymme där.

2011-07-20 @ 00:18:44
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Trodde jag kommenterat här en gång till någon dag senare, men det verkar inte så och nu flög kommentaren iväg när jag klickade skicka. Kanske blir två nu. Kollade Annas version av klänningen, ser skillnaden och förstår vad du menar. Ska bli spännande att se om du löser det utan att få en massa tyg ovanför också. Annars får man kanske helt enkelt stå ut med att vissa modeller inte är gjorda för kvinnor med byst.

2011-07-28 @ 23:18:44
URL: http://annaama.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0