Jag kräver: Jimmie i folkdräkt!

Det förstås jätteallvarligt att vi nu har ett öppet främlingsfientligt parti i Riksdagen, men det här är ju så löjligt att man måste skratta - uppgivet, men ändå.
Det fria kulturlivet ska svältas till döds genom borttaget stöd, konst ska inte få provocera (var inte SD bland dem som var väldigt upprörda över de muslimska reaktionerna mot Mohammed-teckningarna? Det är väl skillnad beroende på vilka som blir provocerade). Och istället ska man satsa pengar på hembygdsgårdar, spelmanslag och folkdräkter. Missförstå mig inte, jag gillar alla dessa företeelser och tycker det är oerhört pinsamt att NUTEK på 90-talet betalade för en kartläggning av Sveriges olika bygdedräkter, men sen inte gav pengar så att det kunde publiceras på nätet. Men att påstå att det är det svenska folkets kultur är ju helt absurt - både idag och faktiskt även historiskt
Naturligtvis har Sverigedemokraterna ingen aning om att det finns olika typer av bygdedräkter eller om att de allra flesta är rekonstruerade eller konstruerade under 1900-talet. Eller att de som är äldre inte alls är någon slags resultat av "den rena och oblandade svenska folksjälen" utan kontinuerligt har påverkats av från början utländska stadsmoden. Inte vet de heller att det vi idag känner som folkdräkter hörde till de rika storbönderna och visst inte var var mans dräkt på 1800-talet.

Det här skulle vara bara roligt om det inte var kalkerat direkt från 30-talets idéer om "Entartete Kunst" och "Blut und Boden"

I vilket fall tycker jag att om de tycker det är så himla viktigt med knätofs så ska Jimmie Åkerlund bära folkdräkt vid Riksdagens öppnande - helst varje dag. Kostymen är det ju ändå någon utlänning som har hittat på.


Folkdräkt från Färs härad i Skåne efter Nordisk Familjebok.


Kommentarer
Postat av: Anna Eleonor

Intressant inlägg!



Och så såg jag en detalj i bildtexten som ger ett förklarat sken. Jag har grubblat på banken Färs och Frosta i Lund(?) och kunde inte förstå hur den kunde heta så. Men då kan det vara så att det är från några ortnamn?

2010-09-21 @ 18:59:08
URL: http://antagligenanna.blogspot.com
Postat av: cruella

Män i folkdräkt är ofta väldigt coola, rentav sexiga, särskilt om det ingår en lång rock... Jag känner faktiskt en centerpartistisk ledamot som brukade klä upp sig så till riksdagens högtidliga öppnande, men han ställer tyvärr inte upp till omval. Jimmie känns som en klen tröst.



Färs och Frosta sparbank har hela 18 bankkontor i Skåne:-)

2010-09-21 @ 19:37:01
Postat av: Evis

Jag gillar ju också folkdräkt och försöker övertyga maken, men har inga nationalromantiska illusioner om att det är en kvarlev av det "äkta svenska" vad det nu är.

2010-09-21 @ 19:39:53
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: ♥●•٠· SaaraSaariioniitaa Noя∂aғяίkaη ♥●•٠·

hahahahah det skulle passa honom :D

2010-09-21 @ 20:13:55
URL: http://saarasaariioniitaa.blogg.se/
Postat av: lucke

2010-09-21 @ 20:38:12
URL: http://modegrabben.blogg.se/
Postat av: lucke

Hejsan, gjort ikväll? :)

2010-09-21 @ 20:38:16
URL: http://modegrabben.blogg.se/
Postat av: Mikael

Citat: "Inte vet de heller att det vi idag känner som folkdräkter hörde till de rika storbönderna och visst inte var var mans dräkt på 1800-talet."



Fel. Det lokalt särpräglade dräktskicket har historiskt sett framförallt hört hemma i bygder där skillnaderna varit ganska utslätade, och där en egalitär kultur kunnat få fäste. I Dalarna, som tveklöst är och alltid har varit folkdräktens högborg, har man i allmänhet varit fattiga småbönder (vilket är ett resultat av dåliga jordar och extrem hemmansklyvning). Faktum är att ju fattigare socknen har varit, desto mer envisa har man varit i att behålla det traditionella dräktskicket.



Men ja, det har naturligtvis funnits många varianter av det lokalt särpräglade dräktskicket där rika klätt sig något annorlunda från de mindre bemedlade. Dock handlar det om nyanser och varianter, folkdräkten i sig har existerat helt oberoende av vart man befunnit sig på förmögenhetsskalan.

2010-09-22 @ 10:37:27
URL: http://historiskdrakt.wordpress.com/
Postat av: Evis

"folkdräkten i sig har existerat helt oberoende av vart man befunnit sig på förmögenhetsskalan."



Du kan väl inte mena att du tror att alla i Dalasocknarna var likadant klädda oavsett hur mycket pengar du hade? Eller är obekant med den ideologiska strid som de besuttna bönderna förde mot de obesuttnas "flärdfulla" konfektionskläder? Eller begreppen folklig dräkt och folkligt mode?



Ja, Dalarna var konservativt dräktmässigt, men även därifrån finns bilder från 1800-talet på kvinnor i moderna fabriksskydda blusar, kombinerade med mer traditionella plagg. Delar av Dalarna hade dessutom inget lokalt särpräglat dräktsskick utan det fick "rekonstrueras" av museimän på 1800-talet.

2010-09-22 @ 11:21:20
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Mikael

Evis: Nej det har jag aldrig hävdat. Men det rör sig om små skillnader, och i fallet Dalarna har man även för folkdräktssammanhang varit ovanligt enhetligt klädda. Det har helt enkelt inte funnits några egentliga storbönder där som kunnat utmärka sig modemässigt, vilket kanske delvis har gällt för dräktområdena i Skåne och Hälsingland. När moderna s.k. slimskläder gjorde sitt intåg i Dalarna och blandades upp med de lokala kläderna från och med 1860-talet var det i regel de som hade det bättre ställt som snabbast tog till sig dem (exmepelvis i form av långbyxor och sidenblusar).



Nåväl, poängen är att lokalt särpräglat dräktskick, som slentriansmässigt brukar kallas folkdräkt, inte kan betraktas som ett storbondefenomen. Undantag finns, exempelvis i Dalby socken i Nordvärmland där det var en klick bättre bemedlade bönder (dock knappast storbönder i egentlig mening) som längst höll fast vid sina dräktdelar. Det ironiska är dock att de gamla dalbykläderna av hemvävd vadmal var billigare än de nya kostymerna och klänningarna av exklusivt köpetyg... Vad jag vill säga är att andra, mer abstrakta faktorer varit överordnade de rent ekonomiska för de lokala dräktskickens utveckling.



Men ja det är riktigt att stora delar av Dalarna ("Rumpdalarna") har fått rekonstruerade och komponerade dräkter (dock främst under 1900-talets första hälft, inte under 1800-talet). Jag avser förhållandena i det "egentliga Dalarna, det som ofta benämns Övre Dalarna.

2010-09-22 @ 12:04:11
URL: http://historiskdrakt.wordpress.com/
Postat av: Mikael

F.ö. tycker jag att det vore en utmärkt idé ifall Jimmie ville visa sig i dräkt. Man kanske skulle starta en fond för stackarn så att han kan gå några kurser på Sätergläntan där han får lära sig traditionell dräktsömnad och annat matnyttigt? För det lär han behöva...

2010-09-22 @ 12:08:12
URL: http://historiskdrakt.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0