Rensar ut den tunga litteraturen

(Och en del mindre tung)
Inspirerad av inköp av DVD/cd-hyllor på IKEA började jag rota runt i bokhyllor och rensa ut böcker. Om man har ägt en bok i över 10 år och ännu inte kommit dig för att läsa den borde det väl ses som ett tecken? Främst är det skönlitteratur som åker: Dostojevskij och Solsjenitsyn (makens), Maud Reuterswärd, någon thriller av någon britt jag glömt, Nanna av Marianne Ruuth, en rätt ointressant kärleksroman satt i medeltiden, den närmast oläsliga Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg, Tempelriddaren (den enda Arn-bok som jag ägde), Vår man i Havanna och en massa annat som jag inte kommer ihåg. Samt Jane Eyre som jag köpte i ett försök att bilda mig, men inte orkade läsa ens till hon kom till Mr Rochester - maken till osympatisk hjältinna och typiskt romantiskt (som i litteratur- och konstströmningen) vältrande i olycka och neuroser. Därmed blev det en ännu tyngre slagsida för facklitteratur i vårt hem än det redan var. Med undantag för science fiction och fantasy finns i princip bara skönlitteratur som är minst 50 år gammal. Och där läser jag gärna enklare romaner, som en spegel in i tiden de skrevs i - och även om historierna ibland är enkla och schablonmässiga så är språket så otroligt mycket bättre än det mesta av populär litteratur idag. Lite facklitteratur åkte ur hyllorna, det mesta så föråldrat att det blir direkt i återvinningen.

De böcker som var i gott skick och inte alltför inaktuella lades ut i trappuppgången så får vi se om grannarna vill ha något- kanske Maktens krönikörer, som jag minns som en mycket bra bok, men som jag är rätt säker på att jag inte kommer att läsa om.


Besöken på Bokmässan fick mig dock än en gång att inse att jag skiljer mig från typ 90 procent av den läsande delen av svenska folket: jag köpte återutgivning av superhjältetidningar från 60-talet (Rymdens hjältar) och en västgötsk adelsdams dagbok från 1700-talet och i bokhyllorna rensas den moderna skönlitteraturen ut och istället står där den latinska utgåvan av Birgittas uppenbarelser.

Kommentarer
Postat av: fröken lila

jane eyre är ganska tung att läsa. om man bortser frán jane austen sá är elizabeth gaskell med north and south eller cranford min favoritförfattarina frán 18hundratalet. hon skriver bra och underhállande. rekommenderar

2009-09-27 @ 09:42:07
URL: http://froekenlila.blogspot.com
Postat av: Anna Li

Hej! Skulle oxå behöva göra en rensning i min bokhylla. Men många är mina kära vänner som jag återvänder till med jämna mellanrum. :-)



Den där dagboken från 1700-talet låter intressant, vem har skrivit den?



/Anna

2009-09-27 @ 10:18:38
Postat av: Evis

Metta Magdalena Lillies dagbok 1737-1750.



Jag har också kära vänner som jag återvänder till och de rensas förstås inte ut, men de som jag aldrig kommer att återvända till behöver ju inte stå i min hylla och ta upp plats fån facklitteratur och källeditioner.

2009-09-27 @ 10:52:58
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Det är befriande och omskakande att rensa ibland! Jag gjorde ju något som jag bara för några år sedan skulle ha ansett otroligt; rensade en stor del av kurslitteraturen i teatervetenskap från början av 70-talet. Många av dem inte öppnade sedan de användes.



Jane Eyre tror jag blev mer oläsbar efter filmerna.

2009-09-27 @ 13:13:46
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Förmodligen, filmatiseringarna är ju helt okej, även om emotionellt störda män som vill styra ens liv och "ta hand om en" är så inte min grej.

2009-09-27 @ 14:08:07
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Üllah

Jag vill minnas att jag gillade Jane Eyre när jag läste den för mycket länge sedan.

2009-09-27 @ 15:01:51
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Lena

Apropå Jane Eyre: du har väl sett Kate Beatons historiska seriestrippar?

http://beatonna.livejournal.com/109102.html

2009-09-27 @ 18:19:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0