Med hot om våld

Politiskt våld är ingen ovanlighet och alla som varit aktiva i någon form av utomparlamentarisk rörelse har nästan säkert upplevt våld från polisens sida. Har man arrangerat demonstrationer och liknande mot rasism och nazism är det också stor risk att man i alla fall blivit hotad.

Men inte bara saker som anti-nazism kan väcka upp starka känslor utan även ett engagemang för miljön kan väcka starka reaktioner och medan det förstnämnda bara retar upp själva nazisterna, en rätt marginaliserad grupp i samhället, så kan kritik av biltrafik och massbilism reta upp den vanlige rättskaffens medborgaren till ett sådant raseri att han (för det är nästan alltid en han) hotar att ta till våld. Detta hände när fältbiologerna filmade bilister som bröt mot trafikavstängningen på Fjällgatan i Masthugget i början av 90-talet och det hände mig efter att jag deltagit i en debatt om ett underjordiskt garage under Kungstorget i lokal-tv vid ungefär samma tid. I debatten satt jag och en affärsinnehavare, en äldre man som naturligtvis inte kunde dölja att han inte hade så mycket till övers för en 23-års flicksnärta. Han representerade alla de affärsinnehavare i innerstaden som skulle komma att gå i konkurs (han sa det) om vi inte gjorde det mycket lättare att åka med sin bil in till centrum och parkera där (säg det till affärsinnehavarna på gårdsgatan Vallgatan t ex) och jag tog upp de välkända problemen med bilism: utsläpp, resursslöseri, klimatförändringar (jodå, redan då visste vi) mm. Eftersom jag har mål i mun gick debatten bra och frågan om affärsinnehavarnas rättigheter kontra allas rättigheter till frisk luft och en bra miljö hamnade snyggt i centrum.

Jag vet inte hur många som egentligen tittade på lokal-tv, men någon gjorde det i alla fall, för en av dem letade reda på mitt hemnummer och ringde upp och hotade med fysiskt våld. Vederbörande måste ha haft en någon snedvriden uppfattning om mitt inflytande, som representant för Miljöförbundet (detta var innan sammanslagningen med Jordens Vänner), för även om jag hade velat ta åt mig äran så är det inte tack vare mig som vi inte har ett garage under Kungstorget. I vilket fall så rörde det sig om en affärsinnehavare i centrum som var så upprörd att han kände sig tvingad att ringa och tala om att "han minsann visste var jag bodde" och att jag skulle akta mig.

Hur jag reagerade? Ja, det var ju inte jag som tog emot samtalet - jag var nämligen i Tyskland och var med på en miljökonferens (där vi blev attackerade av nazister som slängde in flashbangs in bland tälten där vi låg och sov - det var läskigt) så det var min dåvarande som tog emot samtalet. Som alltid vid ett hot blev han förstås lite skärrad, men vi slogs också av det absurda i att en butiksinnehavare från innanför Vallgraven ringer och hotar folk. Han var uppenbarligen inte någon van telefonhotare heller, för han inledde med att presentera sig; som man ju gör när man ringer till folk man inte känner. Tyvärr lägger man ju aldrig namnet på minnet när folk presenterar sig i början av samtalet, utan behöver man veta det frågar man igen. Riktigt så amatörmässig att han talade om det igen var dock inte vår upprörda egenföretagare så även om Andreas talade med polisen var det inte mycket någon kunde göra.

Men jag fick inte stryk av en uppretad affärsinnehavare och det känns ju bra.

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Dessvärre tror jag att vi kommer att tvingas återvända till frågan om polisbrutalitet mot demonstranter framöver. Svensk polis har varit behjälplig under aktionerna i Köpenhamn mot fredliga demonstranter och de nya danska lagarna hyllas av svenska politiker.

2009-12-19 @ 02:26:23
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Det tror jag också. Men egetnligen har vi i praktiken, som Anders Svensson skrev, nästan haft samma rättsläge här sen 2001 - Jaldung frikändes trots allt helt tros alla övergrepp som begicks under EU-toppmötet här i stan.

2009-12-19 @ 08:37:19
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Gunilla

Jo, vi visste redan då... kändes riktigt läskigt när jag hittade en gammal anteckning från 1991 där jag skrev nåt om att jag undrade vad det är som händer med vädret, om växthuseffekten m.m. Men kanske går det liiiite framåt iaf, idag är det ju inte bara utdefinierade vänstermiljömuppar som pratar om klimatförändringarna. Sen så får man hoppas att makthavare och allmänhet når fram till handling nån gång också.....

2009-12-19 @ 16:00:33
Postat av: ullisar

jag lämnar polis- och hotdebatten åt sidan och kommenterar det Gunilla tagit upp. så obehagligt att så lite hänt på alla dessa år. går det fortare nu tro? eller kommer det gå åt pipsvängen för oss allihop. jag vågar inte riktigt tänka vidare än så..

2009-12-21 @ 04:18:08
URL: http://ullrika.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0