Det där med basplagg och standardstil

Jag brukar ju ondgöra mig över att alla mode- och stilskribenter anser att det finsn en basgarderob som varje kvinna måste ha; med blåjeans, vit herrskjorta, svarta dambyxor, svart polo och svart kavaj. Jag tycker att det är tråkigt och alltför begränsande. Men om man ska titta kritiskt på sig själv så har jag ju också en garderob av basplagg som jag varierar emellan - det är bara det att det är mina basplagg. Ser man på mina bilder av dagens klädsel så är det ganska klart att kofta, topp och kjol utgör sådär 80 procent av "klädslarna". Visserligen skiljer sig mina kjolar rätt mycket åt jämfört med att jämt ha antingen blåjeans eller svarta byxor, men man kan nog ändå säga att jag har en standardstil. Idag är det veckad kjol och kofta och variationen står ett resårskärp med skotskrutigt mitt fram för.


Kofta: Sisley/Myrorna
Blue: Åhlens/Myrorna
Resårskärp: Gina Tricot
Kjol: egen design och sömnad
Snörskor med klack: Din Sko

Igår, när jag höll föredrag hade jag i princip samma, fast med mitt grå resårskärp och en klarblå kofta.


Just nu spelas:  Teenage Fanclub: "Escher"


Kommentarer
Postat av: Annaa M

När vi kom till dopet i lördags Mellan och jag från var sitt håll och utan att ha sett vad vi tagit på oss konstaterade vi att vi var väldigt "standard" så som det ser ut hemma hos oss just nu; mörk rak kjol, hennes något kortare, ljus skjorta, hennes något längre, något halvlångt i mörkgrått tunt ylle utanpå och svarta strumpor och kängor nedanför. Hon kommer heller aldrig att bära svarta dambyxor och polotröja av något slag!

2008-11-17 @ 11:06:49
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: donnasandra

Riktigt fint!

2008-11-17 @ 11:26:47
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Free Fashion Pia

Det är klart att vi alla har personliga varianter av "basgarderober", men just de plaggen du nämnde är ju såna som alltid är rätt, oavsett årtionde.

2008-11-17 @ 14:09:50
URL: http://freefashionblogg.blogspot.com/
Postat av: Evis

Neej Pia, jag tycker nog faktiskt inte att en svart polo alltid är rätt, eller för den delen svarta tantbyxor. På mig, och på alla med stor byst, är en tunn polo alltid fel, eftersom det får den att se enorm ut och tantbyxoar är just tantbyxor och passar därför inte alla. Klassisk kavaj är också väldigt problematiskt om man har en starkt timglasformad figur eftersom den får en att se mer jämtjock ut - där tror jag mer på en insvängd dräktjacka för en del av oss.

2008-11-17 @ 14:24:30
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Anna

För mig handlar tjatet om basgarderob om att man ska ha några delar i garderoben som funkar till det mesta andra man har. Så att man inte behöver så väldigt många plagg, utan kan kombinera ihop det man behöver. Gott så.



Problemet blir när snabbförståsigpåarna alltid vill dra till med samma saker (de du nämner, och kanske några till), om det nu är av tidsbrist, oförstånd eller ren ondska. Det leder till att just den typen av plagg anses vara basplagg, medan de vippiga kjolarna, glada strumpbyxorna eller vad det nu vara månde, aldrig kan anses utgöra garderobens stöttepelare, hur mkt de än bär upp den individuella garderoben. Den som kan kombinera alla sina knasiga ickesvarta plagg anses ha mindre av en basgardeob än den som har en massa uddaplagg i olika nyanser av svart, som inte funkar tillsammans.



Sa hon med jordens största klädmässiga comfort zone.

2008-11-17 @ 14:43:51
Postat av: Annaa M

Håller naturligtvis med dig Evis; på varken dig eller mig är de där munderingarna rätt, oavsett årtionde! Anna beskriver det hela utmärkt!



Jag har sett såna där garderobreportage där roliga plagg har klassats som felköp av modereportern för att de inte "passar ihop" med tillräckligt många andra plagg i garderoben. Strunt!



Mitt mest använda plagg som matchats med hundratals andra som passerat är en handtryckt jacka från 1987. Den har inte fullt så många och starka färger längre men duger fortfarande i nya kombinationer. Dock har jag aldrig haft den till svarta dambyxor och polotröja för att det helt enkelt inte är min stil.

2008-11-17 @ 15:42:57
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kan också tycka att bloggare m.fl. är ute och svamlar när de påstår att alla borde ha diverse plagg. Alla bör (eller bör och bör, men det kan ju vara förnuftigt och underlättande) en basgarderob, men man måste ju anpassa den till sig själv. Det man hör när folk beskriver

2008-11-17 @ 23:17:04
Postat av: Linda (nyss -)

Oj, då (råkade publicera min kommentar något ofullständig. Här kommer den fullständiga:

2008-11-17 @ 23:18:08
Postat av: Linda (nu fullständiga kommentaren!)

Kan också tycka att bloggare m.fl. är ute och svamlar när de påstår att alla borde ha diverse plagg. Alla bör (eller bör och bör, men det kan ju vara förnuftigt och underlättande) en basgarderob, men man måste ju anpassa den till sig själv.



Det man hör när folk beskriver en basgarderob eller det "alla kvinnor bör ha" är ju ofta svart kavaj, svarta byxor, vit skjorta, jeans etc etc... Visst kan många människors garderober ha en bas i den stilen, men det funkar ju absolut inte för alla. Polotröja, som du nämner, är ju dessutom ett hemskt plagg på många människor och bör ju bannlysas från många garderober. Man måste gå efter sin egen kroppsform och ens egna färger när det gäller garderoben (speciellt när det gäller basen - man kan kanske piffa upp med diverse utstickare som är mindre passande för figuren o.s.v.).



Just att folk alltid verkar nämna svart som en bra basfärg på diverse plagg har alltid stört mig väldigt mycket. Det är nämligen väldigt många som inte passar i svart (speciellt när det utgör en stor del av en outfit, så som en svart kostym) - vitt är ju heller ej en färg för alla.

2008-11-17 @ 23:24:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0