Storlek 34 den nya normen?

Annaa har skrivit (antingen här eller i sin blogg) om att tjejerna på den designutbildning hennes dotter går på "inte kan förstå att inte storlek 34 kan vara standardstorleken istället för 38", och det är uppenbarligen fler som tycker att storlek 34 är normen och standardstorleken på svenska kvinnor - Modefeber, som samarbetar med Expressen t ex. De lottar nämligen ut två klänningar till sina läsare, båda i storlek 34. Man hade ju kunnat tänka sig att eftersom det är klänningar från H&M kunde de tävlande fått ange vilken storlek de har och sen hade Modefeber köpt in två i rätt storlek - men så är inte fallet. Istället satsar man hårt på att marknadsföra ett osunt ideal för kvinnor, ett ideal som i alla fall samarbetspartnern Expressen i andra sammanhang fördömer.

Kommentarer
Postat av: donnasandra

Just 34an har varit väldigt eftertraktad i den klänningen, så de kanske bara ville locka läsare? Men å andra sidan hade väl det varit mer intressant om fler personer kunde medverka såklart, ville bara fundera över om det kunde finnas någon speciell anledning. Nä, 34 borde inte vara standard eller eftersträvansvärt om man inte är liten av naturen.

2008-05-25 @ 00:29:57
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Evis

Precis. Det är inget fel att ha storlek 34, jag misstänker att du har det ibland? Min mamma kan ibland ha det och båda mina barn, men det känns underligt att välja två i en så liten storlek.

2008-05-25 @ 00:32:51
Postat av: Sara

Men... Finns det verkligen kvinnor i storlek 34? D v s varelser av kvinnokön som växt färdigt och ändå drar den storleken? Jag är 1, 69 m lång, och när jag var 20 år och slogs mot kronisk undervikt (ett mindre erkänt viktproblem som jag ändå inte tror är helt ovanligt bland tonårsflickor) drog jag stl 36.

2008-05-25 @ 01:17:15
Postat av: Evis

Dagens 34 på H&M ligger närmare 36 än vad måtten egentligen säger, och som sagt: morsan har haft det ibland.

2008-05-25 @ 09:25:09
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Elisa

Argh!



När jag gick igenom gamla kläder förra året och hittade min studentblus. Då vägde jag 58 kilo, vilket när man är 1.70 är slankt. Blusen hade storlek 42. Visserligen för att jag redan då drogs med en utmärkande byst, men ändå.

2008-05-25 @ 10:35:41
Postat av: Bim H-D

Hm, jag såg den där tävlingen! Ja, och just den storleken har verkligen jagats av de som vill ha den. Men, är de kvinnor vid den åldern, månne? ;) Dvs, många är under 20...

De som dessutom har lyckat hitta den och inhandlat den meddelar att den är väldigt kort!!! Kajsa Anka om man säger så :) Ja, Kenza har hittat sig en, bla... Därför måste väl alla(?) ha en?

Hm, 1,70 lång här och HAR faktiskt under min sjukdomstid tom vägt 48kilo, men. Jag har väldigt svårt att inse att jag kom i mer än 36 även då... Men, det var ju inte direkt sådana kläder som gällde då när man mest låg på sjukhus eller satt i rullstol...

Dock är ju detta som Junitjej skriver om - väl känt problem(?), något som också leder till detta med minikjolarna, dvs storlekar också...

http://junitjejen.se/2008/may/utkast-kanner-ni.aspx

Dock är vi väl många som insett detta fenomen och läst om det, eller skådat program på tvn? Och modeindustrin, eller ska man skriva modellerna som bär upp kläderna är ju deras ideal... Men, hur många av dem vill ta till sig att bilderna oftast de hittar är "manipulerade"? Men, franska modeindustrin satte väl foten i marken och skrek nu senast vad jag minns... dock är frågan om de bör stängas av från internet eller inte??? Inspiration för andra... ... ...

Må så grankott...

2008-05-25 @ 10:53:18
URL: http://sjoebacka.se/wordpress/index.htm
Postat av: Evis

Pro-ana är jätteläskigt. Men nu ska ju sägas att storlek 34 inte behöver vara ett tecken på anorexi, i synnerhet om man är runt 160 cm lång eller kortare. Det var bara att 34 uppenbarligen sågs som en standardstorlek av Modefebers bloggare som retade mig.

2008-05-25 @ 11:14:37
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: donnasandra

Ja precis, jag har dessutom gått upp 5-6 kilo (var inte spinkig innan) och har fortfarande 34 ibland.

Sara: Ja det är inget omöjligt, jag är 160 cm och har ofta 34 i storlek trots att jag är rätt "normalt smal".

2008-05-25 @ 12:12:57
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Annaa M

Jag kan bara instämma med Evis.



Men som sagt, 34:orna går åt. Som jag skrivit i min blogg så har det varit omöjligt att hitta studentklänning i år både i butik till rimligt pris och på nätet i storlek 36. För att små storlekar tar slut bums. Av detta kan man dra några olika slutsatser. Dels att en hel del tjejer drar små storlekar. MEN också att många faktiskt klär sig i för små kläder!

Det är ett utbrett fenomen som vi berört många gånger, både här och på min blogg. Hur unga tjejer kämpar hårt för att klämma in sig i en så liten storlek som möjligt när i själva verket plagget skulle komma bättre till sin rätt i en storlek som inte satt som ett korvskinn, var oproportioneligt kort eller fick avskärningarna vid bysten på fel ställe. Man ser väldigt ofta det fenomenet på bloggar. Inte minst fullständigt utplattade bröst under ytterplagg, förfärligt missklädsamt!

2008-05-25 @ 16:59:57
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Måste också tillägga att jag vägt som minst 47 kilo till 164 cm och hade inte mindre än storlek 36. Men modet var annorlunda då, kläderna skulle inte vara för små varken på smala eller tjocka!

2008-05-25 @ 17:56:32
Postat av: Bim H-D

Hm, dock var det nog mest i mitt inlägg en tanke om att alla andra - som INTE är en 34 från födsel och ohejdad vana... Vilka metoder de tar till bla för att komma i den nivån, eller lägre... ALLA vill vara 34or, och de ser UPP till de som är så spinkiga som möjligt... Kurvor, det kvinnliga är inte snyggt anser de, möjligen om det ÄR fixat via en plastikoperation då möjligen... Ja, känslan finns där på något sätt...

De ser modellerna, de ser skådespelare och hej och hå... men de ser väldigt sällan BAKSIDAN av deras liv - och de liven vill de inte leva, lovar... De tror att OM de bara kommer i den där 34an, eller blir än smalare - DÅ är de lyckliga...

Äh, nu snurrar jag än värre än vanligt ;)

Må så grankott... återgår till något helt annat, kanske? ;) Fick efter massa nätkontaktsvårigheter dock ut lite bloggande till sist, puh!!!

2008-05-25 @ 19:11:40
URL: http://sjoebacka.se/wordpress/index.htm
Postat av: donnasandra

Annaa M: Håller självklart med dig, men jag drar små storlekar men ofta får min byst inte plats när jag går upp 1 eller 2 storlekar. Jag får välja mellan att ha tillplattad byst och att ha kläder som inte sitter lika bra som i den mindre storleken. Jag tycker inte att det gör så mycket personligen med intryckta bröst faktiskt, det handlar inte alltid om att vilja ha en 34 utan om hur man vill att plagget ska se ut. Det går ju inte när man har riktigt stor byst vilket jag ändå inte har såklart. Nu går jag ju väldigt sällan med sådana plagg, men ibland vill man ju ha något trots att det inte sitter 100 hehe. Ville bara ta upp den synvinkeln också.

Bim H-D: Ja det är hemskt att man tror att en riktigt spinkig kropp löser allt. Enligt erfarenhet och vad jag hör omkring mig så mår tjejer ofta sämre när de väl nått 34an. Då är många mer besatta av sin vikt...

2008-05-25 @ 19:45:01
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Evis

Sandra: Det är precis det som Annaa (och lite jag) skrivit om tidigare - nämligen att de inte gör plagg för folk som har byst längre, inte ens i större storlekar. Det är ju helt bisarrt det du berättar om, men vi har ju alla upplevt det: kläder som bysten inte får plats i fast resten är jättestort.

Hatar mönsterkontruktörer bröst eller kan de bara inte sitt jobb?

2008-05-25 @ 20:07:15
Postat av: Maritha

Jag tror att mönsterkonstruktörer är lata. De förstorar väll bara upp mönstret utan att göra några förändringar?

2008-05-25 @ 20:30:30
Postat av: ullrika

Apropå kändisar och deras liv: läste en gång för flera år sen hur mycket tid Jennifer Lopez la på motion och träning per dag. Jag minns inte exakt, men underdriver inte om jag säger fyra timmar. Varje dag! Då slutade jag vara avundsjuk på hennes rumpa. Hon var värd den!!

2008-05-26 @ 23:22:11
URL: http://akirllu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0