Glöm aldrig!

Och vad mera är: låt det inte hända igen!

Idag, för 63 år sedan kapitulerade Tyskland och den europeiska delen av andra världskriget var slut. Ungefär 70 miljoner människor beräknas ha dött i andra världskriget, de flesta av dem civila och de flesta på den allierade sidan. Sovjet bar den tyngsta bördan både vad det gällde civila och militära dödsoffer, men alla döda räknas.
Uppemot elva miljoner mäniskor mördades av nazisterna pga av sin "ras", sina politiska åsikter, handikapp och sexuell läggning.


Befrielsen av slavarbetare i Buchenwald, de lyckliga som överlevde
Sovjetiska flaggan hissas på riksdagshuset i ett sönderbombat Berlin

Idag marscherar nazister på Europas gator, och, vad som är värre: högextrema partier och grupperingar tar plats i parlament och regeringar - i Sverige ser vi hur rasistiska och högerextrema partier som Sverigedemokrater och att antal mindre partier röstas in i kommunfullmäktige i flera kommuner och har växande opinionssiffror.

Vi har ett ansvar, vi har alla ett ansvar: när någon drar ett rasistiskt eller homofobt skämt i din närhet, när din svåger eller jobbarkompis eller vad det nu kan vara säger att "det är invandringen som är problemet", när idioter gör hitlerhälsning - då är det din, och min, förbannade skyldighet att säga till, att konfrontera, att ifrågasätta. Annars säger vår tystnad att förintelsen är okej, annars säger vi att alla dessa människor dog förgäves.

Vad detta gör i en blogg om mode och kläder? Det faller in under "tankar om livet"

PS. Hade totalt missat att det pågår någon slags debatt om en heilande LUF-are, och att någon CUF-kille tycker att det bara är ett roligt skämt att göra Hitlerhälsning. Känns faktiskt ännu mer aktuellt då.


Just nu spelas i mitt huvud: The Specials: "Racist friend"


Kommentarer
Postat av: donnasandra

Som lärare har jag nolltolerans för sådant, och tar gärna upp till diskussion när det händer istället för att bara skälla. Jag vill att fler människor ska få respekt och förståelse för andra, och då är rasistiska kommentarer aldrig ok. Sen är jag personligt berörd av förintelsen så det påverkar också

2008-05-07 @ 16:32:59
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Evis

Det är bra Sandra, man måste säga ifrån. Tyvärr förekommer det att folk på fotbollsmatcher gör hiterhälsning men då brukar jag gå och tala om för dem vilka idioter de är.

2008-05-07 @ 16:40:26
Postat av: B-M

Min svärfar var fem år i kriget (vi bor i Finland), från han var 19 år till 24. Nu är han snart 90 år. Han kan inte tala om kriget, och försöker han göra det börjar han bara gråta.

2008-05-07 @ 19:18:47
Postat av: maggie

Mitt problem med detta ar att det ar skillnad att ha asikter om invandring, t.ex. hur ekonomi, resurser och arbetsplacerande ska hanteras, och att ha asikter om invandrare. Jag tycker faktiskt att det ofta hander att folk som har asikter om det forsta kallas for rasister, fast de inte nodvandigtvis ar det. Jag tycker det ar oforskamt att se doktorer kora taxi. Gor det mig till rasist? Speciellt nar jag sjalv ar invandrare? Jag tycker faktiskt tvart om...



2008-05-07 @ 21:53:29
Postat av: Tobias Lindgren

Tråkigt att du inte står upp för demokrati och yttrandefrihet när du hela tiden tar bort mina kommentarer. Du är inte mycket bättre än nazisterna själv.

2008-05-07 @ 22:14:12
Postat av: Inga M

Krig, våld och förtryck är alltid vidrigt och fel. Deras symboler kan aldrig bli skämtsamma enligt min mening, för bakom dem finns ju en grym verklighet.

2008-05-08 @ 06:51:57
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Evis

Tobias:

Det skulle inte bli någon som helst meningsfull diskussion: du skulle säga nähä, jag skulel säga joho! Och så skulle vi hålla på.

Jag har blivit hotad till livet av Sverigedemokrater, kallad kommunisthora mm, för att jag var med och ordnande en antirasistisk demonstration. Jag är glad att du inte håller på med sånt, men min erfarenhet av "diskussioner" med Sverigedemokrater gör att jag inte tycker att det är så mycket mening.

Och det är skillnad på att inte vilja ge sig in i en meningslös diskussion och att tycka att folk med annan hudfärg eller ett handikapp är mindre värda som människor, så det där med nazism stämmer inte,

det inser du nog själv.

Så, nu tänker jag inte "diskutera" mer.

2008-05-08 @ 06:59:22
Postat av: Tobias Lindgren

Jag tror knappast att du har blivit hotad till livet eller blivit kallad "kommunisthora" av just sverigedemokrater eftersom sd är ett fredligt och lagligt parti. Jag kan förstås ha fel, och det har bevisligen funnits många tokstollar inom partiet (dock är alla dessa uteslutna sedan mycket länge sedan), så jag reserverar mig i så fall och ber om ursäkt för detta om det är sant.



Oavsett allt detta tycker jag att det är mycket osmakligt att koppla samman sd med förintelsen, högerextremism eller främlingsfientligt när sd är ett Israelvänligt, icke-extremt, invandringskritiskt och nationalistiskt parti med många väljare och politiker med invandrarbakgrund och judisk tro. Sd respekterar FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och har som parti alltid varit demokratiskt, hur långt tillbaka i tiden man än går och granskar partiprogrammen. Dessutom har man aldrig haft ett horn i sidan till handikappade, så jag förstår inte hur den myten har uppstått. Tvärtom har man en kille, Lars Isovaara, högt uppsatt i partistyrelsen som sitter i rullstol.



Jag hoppas att du publicerar denna kommentar och låter den vara samt tänker över din bild av Sverigedemokraterna.



Med vänlig hälsning

Tobias Lindgren

2008-05-08 @ 19:30:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0